Reprezentantul mafiei ruse la Chișinău, Ion Gușan, zis Nicu Patron, a fost dat în urmărire de Poliția Română, după ce a dispărut fără urmă, în condițiile în care pe numele său a fost emis un mandat european de arestare. Stabilit în România, Ion Gușan ar fi trebuit extrădat în Franța, unde face obiectul unui dosar de contrabandă cu țigări.
Considerat unul dintre cei mai periculoși infractori basarabeni, după ce a primit titlul de „hoț în lege” de la șefii mafiei ruse, statut care îl face membru cu drepturi depline în cadrul sângeroasei organizații criminale internaționale, Ion Gușan se stabilise într-un sat din apropiere de București.
Numele lui Ion Gușan s-a făcut auzit pentru prima dată în România în 2012, când s-a vorbit despre faptul că ar fi intermediat angajarea de către frații Bogdan și Răzvan Mararu, din Piatra Neamț, a ucigașului Vitalie Proca, pe care l-au tocmit să-l asasineze pe rivalul lor, Puiu Mironescu.
Poreclit și Nicu Patron, mafiotul Ion Gușan a scăpat neatins din acest scandal și, mai mult, s-a mutat în satul ilfovean Dudu. Aflat pe teritoriul României, Nicu Patron a investit în operaționalizarea a două fabrici clandestine de țigări, afacere destructurată, însă, de anchetatorii români, cu ajutorul SRI.
Inițial, în noiembrie 2016, acesta a fost condamnat la 14 ani și 8 luni de închisoare, dar instanța supremă a decis, în ianuarie 2018, rejudecarea cazului.
Anul acesta, în luna mai, autoritățile judiciare din Franța, România și Republica Moldova au descins la peste 50 de adrese din cele trei state, pentru destructurarea unei grupări formate din cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, care ar fi fost condusă de Nicu Patron. Oamenii acestuia s-ar fi ocupat în special de furturi și trafic cu țigări, pe numele liderului fiind emis, de către autoritățile franceze, un mandat european de arestare.
Cu toate că a fost reținut, iar pe numele său exista un mandat european de arestare, emis de autoritățile franceze, magistrații Curții de Apel București, care au judecat punerea în aplicare a mandatului respectiv, au decis să respingă solicitarea autorităților de la Paris, până în momentul în care procesul cetățeanului basarabean se încheia definitiv, iar acesta își executa eventuala pedeapsă.
Afacerile judiciare pe care mafiotul moldovean le avea cu statul român s-au finalizat, definitiv, printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție, anul acesta, la data de 9 decembrie, când a fost achitat după ce interceptările făcute de SRI în dosarul său au fost declarate neconstituționale, iar dosarul a rămas, practic, fără cele mai importante probe.
Tot atunci, din punct de vedere legal, s-a reactivat mandatul european de arestare emis de francezi, însă Ion Gușan nu a mai fost găsit acasă de polițiștii ilfoveni care au mers să-l ridice de la reședința lui din satul Dudu.
Ca urmare, Ion Gușan a fost dat în urmărire, iar fotografia sa a fost publicată la secțiunea „Persoane urmărite” de pe site-ul Poliției Române, la categoria „Most wanted”.